Az Ifjúsági Önkormányzat tagjai  
Röszkei Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat weblapja E-mail: riok@roszkenet.hu

 


Dátum

56 csepp vér
56 csepp vér Röszkéért

A Valahol Európában című színpadi produkció bemutatása meghozta az elismerést a röszkei fiatalok és segítőik számára. Akkor egy lelkes kis csapat bebizonyította, hogy itt Röszkén is születnek csodák. Szenvedélyünk a színház és a musicalek iránt azóta is tart, s mind vágytunk arra, hogy egy új produkcióval állhassunk színpadra, s tegyük büszkévé újra a település lakóit. Választásunk ezúttal az 56 csepp vér című musicalre esett.


1956 nemzeteknek, városoknak, falvaknak és embereknek egyaránt elhozta a tragédiát. Azonban minden településnek megvoltak a saját hósei, a saját mártírjai, a saját halottai, az egyéni története.Röszkének, ennek a kis határ menti falunak történelmében is nyomot hagytak az októberi események. A történelmet győztesek írják, ahogy írták 1956. októberében azok a bátrak, akik tettek arról, hogy az elnyomás és zsarnokság alatt győzzön az igazság, és bebizonyították, hogy az összefogás, közös akarat és hit erősebb lehet, mint a fegyverek vagy az ágyúcsövek.


A Röszkei Gyermek-és Ifjúsági Önkormányzat az 56 csepp vér című musical színpadra állításával több célt is kitőzött maga elé. Szeretnénk, ha kortársaink, a településen élő fiatalok még inkább
tisztában lennének az októberi eseményekkel. A tankönyvek mellett most maradandó, emlékezetes előadásban elevenedhetnek meg előttük a forradalom képei. A településen élők között vannak olyanok, akik átélték és megélték a forradalmat. Akiket hitükért, vagy igaz szavukért elhurcoltak, megkínoztak. Nem tudhatjuk, milyen volt akkor élni, de azt tudjuk, hogy ezek az emberek csodálatot és tiszteletet érdemelnek, hisz nem kevesebbért, mint a szabadságért
harcoltak. A darab színpadra állításával nekik is üzenünk. Azt, hogy tudjuk, mit tettek értünk, mit tettek Röszkéért, és nem felejtjük el. Szeretnénk büszkévé tenni nemcsak őket, de településünk minden lakóját, ahogy tettük ezt az elmúlt években is a Valahol Európában című musical elıadása során. Pici falu vagyunk, de nagy dolgokat vihetünk véghez, s előadásaink épp attól nagyszerűek, hogy ennek a kis közösségnek a vezetői, elöljárói is szerepet vállalnak benne.

Ezen az estén a forradalom résztvevői előtt tisztelgünk majd, hogy tudják, nem feledkeztünk meg róluk, s arról az idegen megszállás és zsarnokság nélküli világról, amit akkor nekünk álmodtak és építettek.

Vannak történetek, amelyeket minden korban el lehet, el kell mesélni. Vannak olyan példázatok, amelyek azért fontosak számunkra, mert minden korban, történelmi helyzetben próbára teszik erkölcsi tartásunkat. Az 56 csepp vér musical Rómeó és Júlia - itt: Robi és Juli - története, mely 1956. október 23-án kezdődik. Szereplői a világ, az ország végére vetett fiatalok, akik számára szerelem a forradalom, és forradalom a szerelem.


Történetünk egy kicsinyke határ menti településen zajlik, mely valós keresztmetszete a rettegett 50-es évek terrorjának. A faluban rendszeresek az összetűzések, csetepaték a helyi ávósok, és a fiatal kitelepítettek között. A fiatal helyi plébános, Lőrinc hitét követve, és mindent latba vetve  próbálja elejét venni a konfliktusoknak, de hiába. (részlet: www.otvenhatcseppver.hu)

Szereposztás:

Lőrinc
Teslér Zoltán
Lelkiismeret
Tárnyik Gábor
Robi(Rómeó)
Csóré Zoltán
Júlia
Borbás Johanna
Medve(Mercutio)
Makra Péter
Szvetlána
Kozma Zsófia
Herceg
Vastag Péter
Őrnagy
Turucz József
Őrnagyné
Börcsök Eszter
Tibor
Zöldi Péter
Lear
Vlocskó Mihály
Csöpi
Tóth Zoltán
Pávaszem
Szűcs Judit
Genya
Csóré Dávid
Málnaszőr
Rutai Mónika
Beás
Kónya Viktória
Lobo
Csizmadia Renáta
Szakaszvezető
Varga László
Ávós nő
Szűcs Krisztina

Továbbá:
 • Börcsök Márta
 • Csizmadia Nóra
 • Dorner Nikoletta
 • László Gábor
 • Németh Zoltán
 • Ördögh András
 • Sövényházi Gábor
 • Teslér Ákos
 • Tóth László
 • Vlocskó Bernadett
 • Borbásné Márki Márta
 • Molnárné Vér Ágnes
 •  Rendezte: Osztás Anett
  Koreográfia: Kerek Attiláné | Ének: Vastag Csaba Rózsa

  A színdarabról készült werkfilm itt megtekinthetô.

  Vissza az előző oldalra