Az Ifjúsági Önkormányzat tagjai  
Röszkei Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat weblapja E-mail: riok@roszkenet.hu

 


Dátum

Elért sikereink

Sikeres projektjeink, rendezvényeink címszavakban:

A Röszkei Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat 2006-ban merész vállalkozásba kezdett, és színpadra állította a „Valahol Európában” című musicalt. Az előadást helyi fiatalokból és idősebbekből álló csapat segítségével valósítottuk meg, melyre akkor több, mint 400 ember volt kíváncsi. A musicalt 2008-ban a Homokháti Sokadalom rendezvényeinek keretében Mórahalmon is bemutattuk.

Nem is gondoltuk akkor, hogy sikerül ettől nagyobb tömeget is megmozgatnunk, mígnem 2009-ben csapatunk színpadra állította az 56 csepp vér c. musicalt, melynek röszkei premierjére több, mint 600 fő volt kíváncsi, majd két hónappal később a Mórahalmi színpadon szintén telt házas előadást tudhattunk a magunkénak.

Nagy volumenű rendezvényeink mellett fontosnak tartjuk, hogy részt vállaljunk a község minden ünnepének lebonyolításában, tesszük ezt fellépésekkel, segítséggel, háttérmunkával. Évről évre segítséget nyújtunk a Röszkei Falunapok és a Nemzetközi Töltöttkáposzta-főző Verseny lebonyolításában, fellépünk a Falukarácsonyon, Idősek napján, Pedagógusnapon, Klebelsberg és Szent Antal napokon , de szívesen nyújtunk segítséget fásításban, közterek, játszóterek szépítésében is.

Az ifjabb korosztálynak sárkányeregetéssel, hóember-építő versennyel járunk a kedvében, hagyománnyá váltak Röszi-kupa néven elhíresült foci bajnokságaink és Pókertornákat is gyakorta szervezünk. Kuriózum volt az általunk szervezett Rodeó buli, Halloween parti, és a 2009 nyarán első ízben megszervezett Szent Iván-éji tűzgyújtás, ahová nagy számmal látogatott el a Falu apraja-nagyja.

Képzésekből, tréningekből is számtalan akadt eddigi működésünk során. Az Ifjúsági önkormányzat tagjai részt vettek egy 10 napos ifjúsági cserén Litvániában, ahol az önkormányzatisággal ismerkedtek számos külföldi ifjúsági szervezet tevékenységén keresztül. Volt emberjogi képzésünk, számos csapatépítő, önismereti tréningünk, előadások keretében ismerkedhettünk meg a külföldi továbbtanulás és munkavállalás lehetőségeivel, az Európai Unióval kapcsolatos ismereteinket is itt bővíthettük.

A képzéseken tanultakat a gyakorlatba is átültetjük, ahogy ezt 2010. május 1-jén is tettük. 5 Uniós ország kultúráját, hagyományait, gasztronómiáját mutattuk be az általunk berendezett sátrakban.

Szintén ebben az évben csapatunk felkérést kapott az Akropolisz Táncszínháztól, hogy vegyünk részt a Városháza díszudvarán bemutatásra kerülő Önálló estjükön. Az ott bemutatott koreográfiákkal később Röszkén is felléptünk.

Megalakulása óta tagjai vagyunk a Homokháti Kistérség Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzatának, melynek soros elnöksége negyedévente vándorol a tagok között. Ennek apropóján az egyik átadóra elkészült Településbemutató kisfilmünk, melynek forgatókönyvét, jeleneteit magunk állítottuk össze. A forgatás akkora élményt jelentett, hogy többször is készítettünk filmeket. Legutóbbi alkotásunkat nagy siker koronázta, hisz országos első helyezést ért el kampányfilmünk, mely az internet népszerűsítését célozta meg.

Karitatív tevékenységgel is foglalkozunk, hisz fontos számunkra, hogy példát mutassunk. 2009-ben gyűjtést szerveztünk a Szegedi Vakok Intézete számára, ahol fel is léptünk és énekkel, fuvolaszóval szórakoztattuk az otthon lakóit, akiket ezek után DVD-kkel, Cd-kkel ajándékoztunk meg. 2008 óta karácsonykor a Tappancs állatvédő Alapítványnak gyűjtünk. Az adományért cserébe a tagok által öntött gyertyákat adunk. A befolyó összegből kutyatápot vásárolunk és szállítjuk a menhelyre. Röszkén is szerveztünk kutyaszépségversennyel egybekötött Örökbefogadó napot, ahol 3 menhelyi kutyusnak találtunk szerető otthont.

2010 karácsonyán eddig példátlan rendezvényen volt alkalmunk segédkezni. Néhány tagunkkal együtt jótékonysági koncerten léptünk fel, melynek bevételét a röszkei rászoruló gyerekek karácsonyi ajándékaira, játékokra fordítottuk. A játékok megvásárlása, karácsonyi díszbe öltöztetése és kiszállítása volt a feladatunk, amit nagyon hálásnak érzünk, és reméljük, többször is nyílik még erre lehetőség.

Röszke Község Önkormányzatának köszönhetően nyáron 10 napot tölthettünk Franciaországban általános iskolánk néhány tanulójának kísérőjeként, akikkel az ottani iskolarendszert tanulmányoztuk, és számos új barátságot kötöttünk.

2011-ben a művelődési házzal együttműködve kampányfilmet készítettünk, mely az Internetes ügyintézés népszerűsítését célozta. Filmünk országos első helyezést ért el, így a művelődési házban található E-Magyarország Pont egy modern számítógéppel gazdagodhatott.

Szintén 2011-ben készült el legfrissebb információs kiadványunk, mely az ifjúsági önkormányzatról szóló legfontosabb információkat tartalmazza.