Az Ifjúsági Önkormányzat tagjai  
Röszkei Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat weblapja E-mail: riok@roszkenet.hu

 


Dátum

Baszámolók

Beszámolóink:

2009

Beszámoló 2009

Beszámoló a Röszkei Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat 2009. évi tevékenységéről

 

A Röszkei Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat a 2009. évben sem tétlenkedett, igen tartalmas év és sok-sok munka, élvezetes program áll mögöttünk.

Még a tavalyi év során, a Valahol Európában című produkció előadása során kaptunk meghívást Germánné Vastagh Györgyitől egy budapesti színházlátogatásra. Erre a látogatásra került sor január 23-án. Vendéglátónk jóvoltából a látogatás egész napos budapesti kirándulássá és maradandó élménnyé vált, hiszen az új Városháza épületének megtekintése után lehetőségünk nyílt a Budapesti Közgyűlés dísztermének birtokba vételére. Mondhatjuk, hogy birtokunkba vettük a termet, hiszen nem csak abba nyertünk betekintést, hogyan is működik a budapesti döntéshozás, hanem néhányunknak lehetősége volt még a főpolgármesteri székbe is beleülni. A fantasztikus ebéd után utunkat a Parlamentben, a Hősök terén és a Városligetben folytattuk, majd elérkezett a várva várt színi előadás is. A Kócsag című, fiatalokról szóló darab után kellemes beszélgetéssel zártuk a napot a darab rendezőjével. Ez a január 23-i nap igazán kellemes és hasznos volt, hiszen amellett, hogy rengeteg dolgot láttunk és tanultunk, ha lehet ezt mondani még közelebb hozta egymáshoz a csapat tagjait.
Január 30-án az ifjúsági önkormányzat Domaszéken vendégeskedett. Az est, amely természetesen lehetőséget biztosított arra is, hogy kapcsolataink a környékbeli ifjúsági önkormányzatokkal elmélyüljenek, egy másik, számunkra talán még fontosabb apropóval bírt. Január 30-án ugyanis átvettünk a Homokháti Kistérség Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzatának soros elnökségét a Domaszéki Ifjúsági Önkormányzattól.
Február 13-án az általános iskola 8. osztályos tanulói az Ifjúsági és Közösség Házban gyűltek össze arra a párkapcsolati tréningre, amit kifejezetten nekik, az ő igényeikhez mérten szerveztünk meg. Nem mondhatom, hogy egy délután alatt sikeres párkapcsolatban élő felnőttekké neveltünk bárkit is, de nem is ez volt a cél. A cél, hogy meglássák egymás és saját maguk igényeit, hogy gondolkozzanak mi az, amiben még előre kell lépniük, teljesült. A tréning előkészítésében és lebonyolításában szakértő segítségre találtunk Földi Ádám személyében.

Január végére nyerte el végleges formáját a www.riok.gportal.hu címen található honlapunk, melyet teljes egészében mi szerkesztünk és tartunk fent. A honlap elsősorban a kapcsolattartást szolgálja, s teszi ezt hatékonyan, hiszen a mai napig közel 2800 látogatást regisztráltunk.
Szintén februárban került sor a Valentin napi giccskiállításra, melynek célja elsősorban a humorosabbnál humorosabb Valentin napi ajándéktárgyak bemutatása és az volt a célja, hogy a giccskiállítással egybekötött alkotóházban minél több fiatal érezze jól magát. Az alkotóház amellett, hogy sok nevetésre adott lehetőséget, aktív, értelmes kikapcsolódást is nyújtott számos kisiskolás és tizenéves fiatalnak.
Február 28-án a Művelődési Ház farsangi bálján palotást táncolt az Ifjúsági Önkormányzat csapata. Ez a bál és az azt megelőző próbák remek alkalmat nyújtott arra, hogy megmutassuk azt, hogy a fiatalok ismét megmutathassák azt, hogy tudnak együtt, egymást segítve dolgozni azért, hogy mások jól érezzék magukat.
Március hónapban ismét egy nemes céllal próbáltunk jó példát mutatni. A Karitász-szal közösen gyűjtést szerveztünk a Szegedi Vakok Otthona lakói számára. A Húsvét közeledtével több délutánon át tartó tojásfestő maraton indult, mely során rengeteg díszes tojást festettünk. Az elkészült remekeket a boltokban, iskolában, óvodában, művelődési házban helyeztük el, így kérve a község lakóit, hogy segítsenek. A gyűjtés végül igen eredményes volt és az összegyűjtött pénzen vásárolt, valamint a Művelődési Ház által felajánlott filmeket és zenei Cd-ket áprilisban egy általunk, valamint Vastagh Judit és három tanítványa által adott rövid műsort követően adtuk át az otthon lakóinak, akik a lehető legnagyobb elismeréssel ajándékoztak meg minket: sok-sok mosollyal és derűtől sugárzó arccal.
Április 25-én a Művelődési Ház által szervezett sárkányeregetésen segédkeztünk. Ez a program nem csak sok fiatalnak, de sok családnak is örömet szerzett, hiszen az anyukák és apukák itt gyermekükkel közösen tölthettek el egy igazán kellemes és a szél ereje miatt néha igen kalandos délutánt.
            Május 8-án került sor a Homokháti Kistérség Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzatának soros elnökségének továbbadására a Bordányi Ifjúsági Önkormányzatnak a Művelődési Házban. Ezen a programon az összefogás és a közös munka fontosságának hangsúlyozása mellett arra szerettük volna felhívni a figyelmet, hogy bár a Homokhátság települései hasonlóak egymáshoz, mégis mindegyik más és más, mindegyik különleges az ott élők, így a fiatalok számára is. Ezért kértük arra a meghívott fiatalokat, hogy készítsenek egy 10 perces rövidfilmet a saját településük különlegességéről. Természetesen az elkészült alkotások osztatlan sikert arattak. A program apropójából készült el második, településbemutató rövidfilmünk, mely a Röszkei Kábeltelevízió műsorán is látható volt.
            Június 19-én Szentiván-éji tűzgyújtásra hívtuk a falu minden lakóját. Ezen az estén lehetőséget szerettünk volna teremteni a szórakozásra, az emberi kapcsolatok és a hagyományok ápolására. Tettük ezt sikerrel, hiszen több száz ember érezte jól magát ezen az estén. Fellépett a Vadrózsa néptánccsoport, a Nisha hastánccsoport, valamint egy fergeteges boszorkánytáncot láthattunk a 8. osztályos lányok valamint az Ifjúsági Önkormányzat hölgykoszorújának előadásában. Az este megrendezéséért elismerés illeti Kozma Zsófia ifjúsági referenst, aki időt és energiát nem sajnálva fáradhatatlanul dolgozott és szervezett azért, hogy ez az este a felhőtlen szórakozásé legyen.
            Júliusban kezdődtek meg az 56 csepp vér című musical színpadra állításának előkészületei. Ez a pályázatírást jelenti, egy olyan nyertes pályázat megírását, melynek szövegét Kozma Zsófia írta, költségvetését Molnárné Vér Ágnes állította össze.
            Augusztusban ismét eljött a Falunapok rendezvénysorozata, mely során az Ifjúsági Önkormányzat tagjai a VIP sátorban álltak derekasan helyt. Ismét részt vettünk a Nemzetközi Töltöttkáposzta-főző versenyen, mely során a két nyugdíjasklub sátra között megvalósult az oly sokszor célként kitűzött generációk közötti párbeszéd.
            Az augusztus hónap második fele, valamit a szeptember, október és november hónapok már az 56 csepp vér című musicalre való készüléssel és lázas próbákkal teltek, mely során közel harminc fiatal és magát fiatalnak valló felnőtt dolgozott azért, hogy november 28-án a közönség az 1956-os eseményekhez és a csapathoz méltó színdarabbal állhasson színpadra. Bízunk abban, hogy a próbafolyamat során egy olyan csapattá bővülünk, akik számíthatnak egymásra, egymás barátságára a jövőben is. Tesszük ezt azért is, mert sokakban megfogalmazódott ez a gondolat és számos új barátság kötettett meg az elmúlt hónapok alatt.
Decemberben idén sem maradhat el a karácsonyi gyűjtés. 56-os maszkjaikat árverezzük el, a befolyó összeg a Tappancsot támogatja.
            Köszönet illeti mindazokat, akik az elmúlt egy évben a Röszkei Gyermek- Ifjúsági Önkormányzat munkáját segítették, akik velünk együttműködtek az elmúlt egy évben. Köszönet illeti Röszke község Önkormányzatát, Borbásné Márki Márta polgármesterasszonyt, Kozma Zsófia ifjúsági referenst, Molnárné Vér Ágnest, Szekeresné Ábrahám Gyöngyit és a Petőfi Sándor Művelődési Ház minden dolgozóját és nem utolsó sorban azt a számos röszkei fiatalt, felnőttet, magánembert és  vállalkozót, akik támogatására mindig számíthattunk.

Vissza az előző oldalra

2010

2010 beszámoló

Beszámoló a Röszkei Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat 2010. évi tevékenységéről

A Röszkei Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat 2010. évi tevékenységeinek sora színes képet mutat. Ismét elmondhatjuk, hogy sok munka, tartalmas év áll mögöttünk.


            2010. első hónapja és a február az 56 csepp vér című musical előadás próbáival telt. Örömmel vetettük bele magunkat a munkába, hiszen az volt a cél, hogy még tökéletesebbre csiszoljuk azt az előadást, amit 2009. november 28-án adtunk elő először, akkor a röszkei nézőseregnek. Februárban a mórahalmi Aranyszöm Rendezvényházba kaptunk meghívást, melyet természetesen szívesen fogadtunk, hiszen az már az első előadásra történő felkészülés során kiderült, hogy a sokszor hatalmas erőfeszítéseket igénylő próbafolyamat, a közös munka és az együttlét olyan élményekkel gazdagítják a szereplőket, melyek legalább olyan fontosak, mint az előadás sikere. Örömmel jelenthetjük, hogy a februári 27-i mórahalmi előadás sikeres volt, köszönhetően nem utolsó sorban azoknak a röszkeieknek, akik ismét megtiszteltek bennünket, második alkalommal is kíváncsiak voltak az előadásra, s akiknek bíztató pillantásai a színpadon állóknak igen sokat jelentettek.
            Az Ifjúsági Önkormányzat 2009. évi beszámolójában a következő sorok olvashatóak: "Bízunk abban, hogy a próbafolyamat során egy olyan csapattá bővülünk, akik számíthatnak egymásra, egymás barátságára a jövőben is. Tesszük ezt azért is, mert sokakban megfogalmazódott ez a gondolat és számos új barátság kötettett meg az elmúlt hónapok alatt". Joggal mondhatjuk, hogy az akkor reményként megfogalmazott szavak maradéktalanul valóra váltak. Mára az Ifjúsági Önkormányzat nem csupán 8-10 fiatalból áll, hanem egy olyan közel harminc fős társasággá vált, akik bizton számíthatnak egymásra, a másik támogatására, legyen szó közös munkáról vagy barátságról. Olyan baráti társasággá lett, amely bármikor kész együtt tenni azért, hogy faluja jobb és több legyen. Örömmel tapasztaltuk, hogy a novembertől februárig tartó közös munka után a szereplőgárda nem hullott szét és időről időre felmerül az igény közös programok szervezésére. Úgy véljük, hogy a próbák során nem csak baráti kapcsolataink bővültek, de jó alapot teremtettünk az Ifjúsági Önkormányzat jövőbeli munkájához is.
            Idén május 1-én az Ifjúsági Önkormányzat is részt vett a településen rendezett ünnepségen. A feladat nem volt egyszerű, hiszen arra vállalkoztunk, hogy kísérőrendezvényként kis ízelítőt adunk az Európai Unió néhány nemzetének kultúrájából. Tettük ezt mindenki számára érdekes, élvezhető formában. Az Ifjúsági Önkormányzat tagjai két fős csapatokba rendeződve vállalták azt, hogy megtöltenek egy-egy sátrat Franciaországról, Nagy-Britanniáról, Németországról és Olaszországról szóló információkkal, ezzel is segítve más kultúrák megismerését. A párok közösen dolgoztak, igen színes információkat kínálva a rendezvényre kilátogatóknak, köszönhetően a Magyarországon működő külföldi kulturális egyesületek, pl. a Goethe Institut által rendelkezésre bocsátott információs kiadványoknak, illetve azoknak a tablóknak, melyeket a fiatalok több napos munkával maguk készítettek el. A pavilonokba látogatók egy rövid kvíz megválaszolása után ajándék bögrét nyerhettek. Ezután a megfáradt látogatóknak lehetőségük nyílt betekintést nyerni az adott ország kulináris élvezeteibe, hiszen a fiatalok a saját maguk által készített sajttállal, salátakülönlegességekkel vagy éppen ízletes süteményekkel is várták a hozzájuk betérőket.
            Természetesen igyekeztünk ezúttal is kis műsorral színesíteni a programot. Először Hofi Géza és Koós János Macskaduettjét, majd Trunkó Barnabás egy rövid színpadi jelenetét adtuk elő.

 

            A pavilonok felállítására és berendezésére, a szükséges eszközök beszerzésére a Csongrád Megyei Önkormányzathoz benyújtott nyertes pályázat nyújtott finanszírozást, melyet Kozma Zsófia és Molnárné Vér Ágnes közösen írtak meg. Munkájukat ezúton is köszönjük.
            Júniusban az általános iskola 15 diákjával, valamint négy pedagógusával együtt az Ifjúsági Önkormányzat 7 fiatal tagját nagy megtiszteltetés érte, hiszen Röszke Község Önkormányzata valamint francia testvértelepülésünk jóvoltából egy hetet tölthettünk a csodálatos Franciaországban. A program célja elsősorban az volt, hogy megismerkedjünk a francia gyerekek iskolájával, az ottani oktatással, napirenddel, szokásokkal. A Franciaországban eltöltött egy hét páratlan élményekkel gazdagított bennünket. Nem csak azért, mert egy másik ország kultúrájával ismerkedhettünk meg. Amit Franciaországban kaptunk jóval több volt ennél: olyan kedves és barátságos fogadtatásban volt részünk, olyan szoros kapcsolatok alakultak ki a vendéglátó családokkal, melyekre előzetesen valószínűleg egyikünk sem gondolt. Köszönjük Röszke Község Önkormányzatának, hogy lehetővé tette számunkra, hogy egy ilyen, életre szóló élményben legyen részünk.
            A februári mórahalmi előadás után júliusban ismét arra vállalkoztunk, hogy falunk hírnevét más településen is igyekszünk öregbíteni. Felkérést kaptunk ugyanis Kerek Attillánétól, az Akropolisz Táncszínház koreográfus-vezetőjétől, hogy vegyünk részt a táncszínház szokásos éves gálaműsorán a szegedi városháza díszudvarában. Az előadásra július 15-én valamint 16-án került sor. Ismét népes röszkei szurkolótábor részvétele mellett 10 fiatal vett részt az előadásban, mely sikerrel zárult.
            Augusztusban ismét a Falunapok rendezvénysorozatán segédkeztünk. Az eddigiekkel ellentétben azonban idén nem csak a Röszkére érkező vendégek megvendégelésében segédkeztünk, hanem immár "hazai pályán" adtunk ízelítőt a júliusi városházi fellépés repertoárjából (melynek részletét októberben az Idősek Napján megrendezett programra ellátogatók is láthattak). Természetesen idén sem maradtunk ki a Nemzetközi Töltöttkáposzta-főző versenyből, hagyományos töltött káposztánk a zsűri különdíját is elnyerte.
Idén sem maradhatott el "külkapcsolataink" ápolása. Szeptember elején került sor a Homokháti Kistérség Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzatának soros elnökségének átvételére Domaszéken. November folyamán az ifjúsági önkormányzat két tagja két napos kapcsolatépítő céllal életre hívott tapasztalatcserén vett részt Bordányban, melyen nem csak a Homokháti Kistérség ifjúsági Önkormányzatainak képviselői, de számos, Csongrád megye határain túlról érkezett fiatal is részt vett. Ezek az események kiváló alkalmat teremtenek arra, hogy olyan kapcsolatokat építsünk, melyek a jövőben együttműködések, közös munka, összefogás alapjaivá válhatnak.
            December 10-én tartottuk az Ifjúsági Házban a RIÖK Csócsó- illetve Pókerbajnokságot. Mindkét rendezvény megszervezésére igen nagy igény mutatkozott, ezért is döntöttünk megvalósításuk mellett. Azt reméljük, ezáltal is közelebb kerülünk ahhoz a nem titkolt célunkhoz, hogy a fiataloknak kultúrált keretek között biztosítsunk értelmes kikapcsolódási lehetőséget, s idővel elérjük, hogy kialakuljon bennük az igény hasonló rendezvények megszervezésére.
            Úgy véljük, e téren jó irányba haladunk, hiszen nem kevés megkeresést kaptunk, hogy rendezzük meg idén is a már hagyománynak számító Röszi Kupa néven ismert futballbajnokságot. Szívesen tettünk eleget ennek a kérésnek, így 2010. december 17-én immáron negyedik alkalommal rendezzük meg a Röszi Kupát, s az igényeket szemlélve az eddigieknél is nagyobb számú nevezőre számítunk. A 17-i Röszi Kupa apropóját nem csak a karácsony adja, hanem az is, hogy a Röszi Kupára meghívást kapnak a Homokháti Kistérség Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzatának tagjai is. Az eredményhirdetés után kerül majd sor a Kistérség Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzatának soros elnökségének átadására is.
            Az egyik legkedvesebb előttünk álló feladat karitatív jellegű. Kozmáné Vastagh Judit önálló estje bevételét a rászoruló röszkei gyerekek karácsonyi ajándékainak megvásárlására ajánlotta fel. Az Ifjúsági Önkormányzat tagjai vállalták, hogy a megvásárolt játékokat ünnepi csomagolásba öltöztetik és személyesen adják át a rászoruló gyerekeknek.
            A 2009. és 2008. évhez hasonlóan az Ifjúsági Önkormányzat ismét műsorral kedveskedik a település lakóinak a megrendezendő Falukarácsonyon. Terveink szerint idén is sor kerül a már-már hagyományos gyertyaöntési akciónkra, melynek keretein belül gyűjtést rendezünk, s melynek "késztermékeit" ajándékba kapják az ügyünket adományaikkal támogatók.
            Jövő évi terveink között szerepel, hogy a Valahol Európában és az 56 csepp vér című előadások után ismét színpadra állítunk egy musicalt. A színdarab kiválasztása folyamatban van, a megfelelő pályázat kiírása után az előzőekhez hasonlóan ismét nagyobb Európai Uniós pályázati forrásra szeretnénk pályázni.
            Terveink között szerepel továbbá az is, hogy - lehetőség szerint szintén pályázati forrásból - ismét meglepetéssel készülünk a település május elsejei ünnepségére látogatóknak.
            Természetesen nem maradhatnak el az olyan rendezvényeink sem, mint a fent említett Röszi Kupa vagy a fiatalok által igen kedvelt csocsó- és pókerbajnokság, de amennyiben az idő engedi, megrendezésre kerül majd a Sárkányeregető családi nap és a Hóemberépítő verseny is. Tervezzük továbbá, hogy újra megrendezzük a nagy sikert aratott Szent Iván-éji programunkat is. 
            Munkánkba igyekszünk minél több fiatalt bevonni, a közösségi életben betöltött szerepüket a maximális mértékben növelni. A fiatalok aktív részvétele növelésének, az ifjúsági önkormányzat munkájába történő bevonásuk egyik lehetséges módja lehet a jövő év első felében kiírásra kerülő logo tervező bajnokság. Ennek keretein belül a fiataloknak kell megtervezniük a Röszkei Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat logoját.
            Örömmel nyugtázhatjuk, hogy a RIÖK honlapja hasznos médiumnak bizonyul. Lemérhető ez abból is, hogy míg tavaly decemberig 2800-szor kattintottak a riok.gprotal.hu weblapra, idén decemberben a honlapon elhelyezett számláló több mint 5600 látogatást jelez, amely lényeges növekedésnek tekinthető. Terveink szerint a honlapot a közeljövőben továbbfejlesztjük, arculatát átdolgozzuk, frissítjük. Tervezzük a honlapot népszerűsítő plakátok elhelyezését az iskolában, illetve a buszmegállókban. Ezen kívül a logo-pályázatot is a honlap segítségével bonyolítjuk majd le, remélve, hogy a webes felület ezáltal még nagyobb ismertségre és népszerűségre tesz szert.
            Ismét hatalmas köszönet illeti mindazokat, akik az elmúlt egy évben a Röszkei Gyermek- Ifjúsági Önkormányzat munkáját segítették, akik velünk együttműködtek, bennünket támogattak az elmúlt időszakban. Köszönetünket ezúton is szeretnénk kifejezni Röszke község Önkormányzatának, Borbásné Márki Márta polgármesterasszonynak, Kozma Zsófia képviselőhölgynek, Molnárné Vér Ágnes képviselőasszonynak, a Petőfi Sándor Művelődési Ház minden dolgozójának és nem utolsó sorban annak a számos röszkei fiatalnak, felnőttnek, magánembernek és vállalkozónak, akik támogatására mindig számíthattunk.

 

Makra Péter
Ifjúsági polgármester
Röszkei Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat

Vissza az előző oldalra

2011

RIÖK 2011. évi beszámolója

Beszámoló a Röszkei Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat 2011. évi tevékenységéről

 

Az előző évekhez hasonlóan a 2011. év is számos feladatot, tartalmas rendezvényt és szép pillanatot hozott az ifjúsági önkormányzat tagjai és az őket segítő fiatalok és felnőttek számára.

Előző évi beszámolónk utolsó gondolatai az akkor még előttünk álló feladatokról szóltak. Mindig öröm számunkra, ha tevékenységünkkel jó ügyeket támogathatunk. A tavalyi év karácsonyán Kozmáné Vastagh Judit adott jótékonysági koncertet, melynek bevételéből vásárolt ajándékok 83 rászoruló röszkei gyermek karácsonyát tették szebbé. Az ifjúsági önkormányzat tagjai azt vállalták, hogy ünnepi csomagolásba öltöztetik a megvásárolt ajándékokat, majd a lázas munka végeztével azok kiszállításában is segédkeztek.

Január hónapban ismét együttműködésre nyílt lehetőség a Petőfi Sándor Művelődési Házzal, ezúttal a községi könyvtárban működő eMagyarország Pont kapcsán. Az eMagyarország Centrum „Kukacoskodj – Ne csak nézz, ügyintézz!” címmel pályázatot hirdetett a fiatalokat megszólító, az eMagyarország Pontokat népszerűsítő kampányfilmek elkészítésére. Rövid előkészületeket követően kezdtünk forgatásba, melynek eredménye egy olyan mű lett, melyre azóta is büszkék vagyunk. Kisfilmünk – melyet az eMagyarország Centrum hazai és nemzetközi konferenciáin is felhasznál – a pályázaton országos első helyezést nyert el. A művelődési házban működő eMagyarország Pont ezáltal egy modern számítógépes konfigurációval és egy digitalizáló táblával gazdagodott.

Februárban a Beretzk Péter Természetvédelmi Klub koordinálásával a település civil szervezetei és intézményei kezdtek közös munkába, melynek természetesen az ifjúsági önkormányzat is részese volt. A munkafolyamat végén a szervezeteket bemutató szórólapok készültek el. Igyekeztünk képekben és írásban is megjeleníteni az ifjúsági önkormányzat által képviselt értékeket, valamint legsikeresebb programjainkat. A program lezárásaként, május 12-én a civil szervezetek és intézmények bemutatkozó napot szerveztek, melyen vendégül látták a település lakosságát. Ebből az alkalomból készült el az ifjúsági önkormányzat elmúlt 7 évben végzett munkáját bemutató 10 darab, nagy méretű tabló, melyek kiállításra kerültek a rendezvényen. A jó hangulatú napot közös ebéd zárta, melynek feltálalásában az ifjúsági önkormányzat tagjai is segédkeztek.

Az idei évben is örömmel vettünk részt a település május 1-jei rendezvényének lebonyolításában, mely során az ifjúsági önkormányzat tagjai közös énekléssel járultak hozzá a rendezvény sikeréhez. A színpadi műsor zárultával – a művelődési ház és a családsegítő-szolgálat dolgozóival, valamint a MASZK tagjaival közösen – játékos vetélkedőre hívtuk a művelődési házba ellátogató kicsiket és nagyokat, melynek végén a gyermekekből és felnőttekből álló vegyes csapatok elfogyasztották azt a közel 120 hot-dogot, melyet az ifjúsági önkormányzat tagjai készítettek el.

Május második hétvégéjén kirándulást szerveztünk Zsombóra. A közösen eltöltött nap célja a csapatépítésen túl az volt, hogy ötleteket merítsünk egy, a jövőben megrendezendő előadás színpadra állításához. Minden évben nagy örömmel számolunk be arról, hogy az ifjúsági önkormányzat csapa egyre bővül, s az évek alatt kialakult közel harminc fős társaság nem csak együtt marad, de közösen tervezi jövőjét. Többször megfogalmazódott az igény, hogy a Valahol Európában és az 56 csepp vér színpadra állítása után, újabb színdarabot mutassunk be a településen. Mivel azonban ez a feladat nem csak emberi, hanem jelentős anyagi erőforrásokat is megkíván, olyan pályázati kiírásra várunk, melybe be tudjuk illeszteni a felkészülés és az előadás költségeit. Habár az idei évben ez nem sikerült, ez irányú terveinkről továbbra sem mondunk le, hiszen úgy véljük, egy ilyen volumenű előadás nem csak a fiataloknak, de település minden lakójának örömet szerez.

Bár a május és június hónap az ifjúsági önkormányzat több tagja számára államvizsgára, érettségi vizsgára és nyelvvizsgára történő felkészüléssel telt, ebben az időszakban is sikerült módot találni arra, hogy részt vállaljunk a település közösségi életéből. Június első hétvégéjén a Páduai Szent Antal Plébánia által szervezett ún. Pánröszkei Pikniken vettünk részt, mely során ügyességi játékokkal igyekeztünk örömet szerezni a templomkertbe kilátogató gyermekeknek és családjuknak.

Június 28-tól lehetőségünk volt viszonozni mindazt a vendégszeretet, melyben a tavalyi évben, franciaországi látogatásunk során részünk volt. Óriási örömünkre szolgált, hogy ismét találkozhattunk francia testvértelepülésünkről, Saint-Pierre de Trivisyből érkező barátainkkal, akikkel részt vettünk a számukra megszervezett kirándulásokon és programokon. Úgy véljük, a múlt évben valóban szoros barátságok szövődtek, melyek ez alatt a néhány nap alatt tovább mélyültek. Hisszük, hogy ezen barátságok által mindannyian többé válhatunk.

A július hónap már a Falunapokra történő felkészüléssel telt. Augusztus első hétvégéjén, településünk ünnepén, ugyanis az a megtiszteltetés ért bennünket, hogy palotás táncunkkal a mi nyithattuk meg a Falunapok színes programsorozatát. A Nemzetközi Töltöttkáposzta-főző verseny kísérőrendezvényeként első ízben rendeztük meg a „Főnek a főzők” névre keresztelt játékos ügyességi vetélkedőt, melynek előkészítése és lebonyolítása teljes egészében az ifjúsági önkormányzat feladata volt. A kiváló hangulatú versengésen 9 csapat mérette meg magát, s mivel a visszajelzések abszolút pozitívnak bizonyultak, a jövő évben is tervezzük a vetélkedő megszervezését.

Szeptemberben ismét „külkapcsolataink” ápolásáé volt a főszerep, hiszen szeptember 23-án vendégül láthattuk a Homokháti Kistérség Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzatának tagszervezeteit. A találkozó apropóját az adta, hogy a Röszkei Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat ezen a napon adta át a kistérség ifjúsági önkormányzatának soros elnöki tisztét a bordányi fiataloknak. Az elnökségi átadót követő vendéglátás és az ezt követő pókerverseny remek alkalmat adott arra, hogy a megjelent ifjúsági képviselők megbeszéljék a HKGYIFÖ előtt álló feladatokat, az együttműködés magasabb szintre emelésének lehetőségeit. Mivel az egyes településeken gyakran változik az ifjúsági önkormányzatok összetétele, ez a délután lehetőséget nyújtott a kapcsolatépítésre is.

Ezzel kapcsolatban el kell mondanunk, hogy a Röszkei Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat szinte kivételes helyzetben van a kistérség többi ifjúsági önkormányzatához képest. Az a tény, hogy van olyan település, ahol a néhány éve megalakult ifjúsági önkormányzat már egyáltalán nem működik, illetve, hogy több településen csak csekély számú fiatal érzi fontosnak, hogy részt vállaljon az ifjúsági önkormányzat munkájából, jól példázza miért is lehetünk büszkék arra, hogy Röszkén a fiatalok szép számban vesznek részt a RIÖK munkájában.

November 11-én egyik legsikeresebb rendezvényünk került megszervezésre, immár hatodik alkalommal a Sportcsarnokban. A VI. Röszi Kupa – az előző évekhez hasonlóan – ismét nagy számban mozgatta meg a sportolni szerető fiatalokat. Külön örömünkre szolgált, hogy a két röszkei csapaton túl, Szegedről, Sándorfalváról, Ásotthalomról, de még Magyarkanizsáról is neveztek csapatok. Erre az alkalomra az RIÖK csapatában játszó fiatalok egységes mez készíttetése mellett döntöttek, mely költségeinek egy részét az ifjúsági önkormányzat fedezte. Talán az egységes arculatnak is köszönhetően a RIÖK csapata a harmadik helyen zárta a tornát. A kivételesen jó hangulatú délutánt baráti beszélgetés zárta, melyet még élvezetesebbé tett az általunk megrendelt nagy mennyiségű pizza is. Elmondható, hogy minden alkalommal nagy igény mutatkozik a fiatalok részéről a Röszi Kupa megrendezésére, így bizonyosra vehető, hogy a torna a jövő év őszén is megrendezésre kerül.

Az idei évben is folytatódik az a kezdeményezés, amelyet Kozmáné Vastagh Judit és Kozma Zsófia hívott éltre a tavalyi év karácsonyán. Idén azonban már nem csak a rászoruló gyermekek ajándékainak becsomagolásában és kiszállításában segédkezünk, hanem a jótékonysági koncerten is fellépünk. Mivel fontosnak tartjuk, hogy a lehető legnagyobb részt vállaljunk a karitatív kezdeményezések megvalósításából, így különös örömünkre szolgál, hogy munkánkkal hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a röszkei gyerekek karácsonya szebb legyen.

Nagy örömmel tájékoztatjuk a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy – köszönhetően a Röszkei Kábeltévé Kft és Ördögh Tibor támogatásának – december első felére elnyerte végleges formáját az ifjúsági önkormányzat új, teljes mértékben saját készítésű és üzemeltetésű honlapja a www.riok.roszkenet.hu címen. A webes felület elkészítését Tóth Zoltán ifjúsági képviselő vállalta, áldozatos munkája nélkül nem készülhetett volna el az új honlap, mely a már jelenleg is tartó tesztüzem után, terveink szerint a hónap közepétől mindenki számára elérhetővé válik.

Ezzel egy időben a RIÖK pályázatot ír ki logojának megtervezésére. A pályázaton minden 10 és 25 év közötti röszkei fiatal részt vehet. A pályázati kiírás az interneten lesz elérhető, mellyel nem titkolt célunk, hogy megismertessük a fiatalokat új weboldalunkkal. Mivel a pályázat fődíja egy digitális fényképezőgép, úgy véljük, a fiatalok rövid időn belül nagy számban látogatnak majd a honlapra. A logo pályázat kiírásával nem csak azt szeretnénk elérni, hogy új honlapunkat minél több fiatal látogassa meg, de reményeink szerint olyan logok is készülnek majd, melyek kifejezik az ifjúsági önkormányzat által képviselt célokat és értékeket, melyekben megjelenik a fiatalos lendület és a közösségi összetartozás témája. Terveink szerint a pályázat január 31-én zárul majd, ezután szeretnénk kiállítás keretében bemutatni az elkészült pályaműveket.

Végezetül engedjék meg, hogy köszönetet mondjunk mindazoknak, akik az elmúlt egy évben a Röszkei Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat munkáját segítették, akik velünk együttműködtek, támogattak bennünket az elmúlt időszakban. Köszönetünket ezúton is szeretnénk kifejezni Röszke község Önkormányzatának, Borbásné Márki Márta polgármesterasszonynak, Kozma Zsófia képviselőhölgynek, Molnárné Vér Ágnes képviselőasszonynak, a Petőfi Sándor Művelődési Ház valamint a Teleház minden dolgozójának és nem utolsó sorban annak a számos röszkei fiatalnak, felnőttnek, magánembernek és vállalkozónak, akik támogatására az idei évben is számíthattunk.

 

Röszke, 2011. december 8.

Makra Péter
Ifjúsági polgármester

Vissza az előző oldalra

2012

RIÖK 2011. évi beszámolója

Beszámoló a Röszkei Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat 2012. évi tevékenységéről

 

A Röszkei Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat 2012. évi munkája – az előző évekhez hasonlóan – változatos képet mutat. Az idei évben is számos, az ifjúsági élet különböző területeit érintő rendezvény került megvalósításra, melyeket jelen beszámolónkban szeretnénk röviden ismertetni.

Tavalyi beszámolónkban szó esett a lázas készülődésről, mely a második alkalommal megrendezésre kerülő Karácsonyi Jótékonysági Koncertet előzte meg. 2011. december 22-én az Ifjúsági Önkormányzat tagjai és segítői is felléptek a jótékonysági koncerten, amelyen 306.000 Ft forint gyűlt össze, melyet azután a rászoruló röszkei gyermekek karácsonyának szebbé tételére fordítottak. A fellépésen túl az ajándékok megvásárlásában, csomagolásában és kiszállításában is segédkeztünk.

Szintén előző évi beszámolónk végén tájékoztattuk a Tisztelt Képviselő-testületet terveinkről, melyek közül az egyik legfontosabb volt új honlapunk – mely a www.riok.roszkenet.hu címen elérhető – elindítása és ezzel összefüggésben az Ifjúsági Önkormányzat logójának elkészítése. Ahogy az bemutatásra került, pályázatot írtunk ki a logóterv elkészítésére. Számtalan remek alkotás érkezett be a februári határidőig. A beküldött logók ezután háromtagú zsűri elé kerültek: Borbásné Márki Márta, Kozma Zsófia és Szekeresné Ábrahám Gyöngyi vállalták a nehéz feladatot, hogy az elkészült munkák közül kiválasszák a legjobbat. A feladat nehézségét mutatja, hogy a győztesen kívül két különdíjas pályázónak is gratulálhattunk.

Brasnyó Virág nem csak az elkészült logóval, hanem az ahhoz mellékelt leírással is elnyerte a zsűri tetszését. Művében jelen volt az összetartozás, közösségi érzés, sokszínűség és a humor, amik számunkra nagyon fontos értékek.

Tóth Zoltán szintén különdíjban részesült, ő három fiatalos lendülettel teli, modern logót küldött be, egyikben még kedvenc karakterünk, az Ifi Röfi is megjelent. Munkájukat 5.000 Ft értékű vásárlási utalvánnyal köszöntük meg.

A győztes pályaművet Kovács Krisztina nyújtotta be. A zsűri egyhangú szavazata alapján az ő logója jelenik meg a RIÖK honlapján, plakátjain, rendezvényein. Munkáját digitális fényképezőgéppel ismertük el.

Januárban első alkalommal rendeztünk pingpong bajnokságot, melyre számos gyermek, fiatal és felnőtt jelentkezett. A versenyzők egyéni és páros kategóriákban mérettették meg magukat. A sportos, jó hangulatú nap végén külön örömünkre szolgált, hogy a versenyzők a bajnokság után sem siettek haza, hanem baráti mérkőzések sorozatát vívták a művelődési ház dísztermében. Itt fogalmazódott meg az igény a rendszeres pingpong délutánok megszervezésére.

Február 18-án „Vesszen a hurka!” címmel az egészséges életmód megismerésére, gyakorlására, valamint egy úgy mozgásforma, a Zumba elsajátítására invitáltuk a fiatalokat. Dr. Kolláth Rita előadása után Sándorné Ovrova Irén Zumbaoktató vezetésével fergeteges Zumba vette kezdetét. Külön örömünkre szolgál, hogy ez a mozgásforma számos követőre talált, s jelenleg is heti két alkalommal folyik Zumba-oktatás a településen. A rendezvényt jókedélyű beszélgetés zárta, valamint egészséges gyümölcssaláta is várta az elfáradt résztvevőket.

Az Ifjúsági Önkormányzat minden évben igyekszik valamilyen karitatív, önkéntes akcióval segíteni az arra rászorulókon. Márciusban az önkéntes munkáé volt a főszerep. A hónap utolsó hétvégéjét a szegedi Tappancs Alapítvány menhelyén töltöttük, ahol a kutyák „játszóterét”, a kutyázó udvart igyekeztünk „szökésbiztossá” tenni. Az ún. kutyázó- és játszóudvar kerítését beton lábazattal erősítettük meg, így enyhítve a menhely szűkös kapacitásából eredő problémákon. Köszönjük Röszke Község Önkormányzatának, valamint László Gábornak, hogy a menhelyre történő szállításunkat lehetővé tették.

Áprilisban önismereti, konfliktuskezelési tréningre vártuk a település lakóit. Dr Lajkó Károly pszichiáter elméleti és gyakorlati ismeretekkel és tanácsokkal látta el a résztvevőket, akik főként a már dolgozó fiatal felnőttek közül kerültek ki.

Ebben az évben sem maradhatott el „külkapcsolataink” ápolása. Szervezetünk évek óta tagja a Homokháti Kistérség Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzatának, melynek soros elnökségi átadóját április 27-én rendezték meg Bordányban. Ennek keretein beül a bordányiak Forráskút fiataljainak adták át a kistérség ifjúsági önkormányzatának elnöki tisztét. Mivel a kistérség több településén változott vagy teljesen kicserélődött a helyi ifjúsági önkormányzat összetétele, az elnökség átadás lehetőséget teremtett az ismerkedésre, kapcsolatépítésre. Ezzel kapcsolatban fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy Röszke igen szerencsés helyzetben van az ifjúsági munka területét illetően. Minden évben igyekszünk rávilágítani arra, hogy az, hogy Röszkén évek óta nem csökken, sőt nő az ifjúsági munkában résztvevő fiatalok száma, hogy a régi tagok folyamatosan segítik az újakat, kistérségi szinten is párját ritkító jelenség.

Május 1-jén a művelődési ház előtti parkban megrendezett ünnepségen fellépőként vettünk részt, mai és retro slágerekkel igyekeztünk színesíteni a műsort. A fellépés végeztével részt vállaltunk a művelődési ház dolgozói által megszervezett játékos csapatverseny lebonyolításában is.

Az idei évben is részt vállaltunk a Szent Antal napok Pánröszkei Piknik című programjának sikeres lebonyolításában. Zöldi Péter és Makra Péter előadásában „Az optikus” című bohózatot láthatták a rendezvényre kilátogatók.

Július hónap lázas készülődéssel és próbákkal telt. A „Színház az egész világ – Drámatábor Röszkén” című pályázat keretein belül került megvalósításra az a program, melyben a csapattagok továbbfejleszthették színpadi ismereteiket, többek között improvizációs helyzetgyakorlatokkal, ének- és táncpróbákkal. Július 20. és 22. között háromnapos drámatábor került megrendezésre Zsombón, ahol együtt dolgozhattunk az Akropolisz Táncszínház csapatával, valamint megismerkedhettünk a bordányi színjátszó csoport munkájával is. Az elsajátított ismereteket augusztus 4-én a Falunapokon mutattuk be, ahol a nagy sikerű musicalből táncoltunk részleteket, az Akropolisz Táncszínház táncosaival közösen.

A Falunapok rendezvénysorozatában, „Főnek a főzők” címmel, idén is megrendezésre került a főzőcsapatok szórakoztatására szolgáló játékos szellemi és ügyességi vetélkedő, melyre idén még a tavalyinál nagyobb számban jelentkeztek a csapatok. A csapatverseny a tavalyi évhez hasonlóan ismét az ifjúsági önkormányzat tagjai által került lebonyolításra. Az előző évekhez hasonlóan idén is segítettünk az elkészült töltöttkáposzták összegyűjtésében, a tálalásban, a hozzánk érkezők vendégül látásában.

Mivel a januárban megrendezett pingpong bajnokságon megfogalmazódott az igény hasonló rendezvény megszervezésére, szeptember 22-én ismét pingpong bajnokságot szerveztünk, melyre ismét szép számban neveztek fiatalok és idősebbek is. Mivel úgy látjuk, hogy ezek a rendezvények nagy népszerűségnek örvendenek, kiváló közösségteremtő alkalomnak bizonyulnak, mindenképpen tervezzük hasonló programok megrendezését a jövőben is.

Október 6-án szombaton a Szeged-Csanádi Egyházmegye családnapját tartották meg a művelődési ház dísztermében. Ez alkalomból az Ifjúsági Önkormányzat felkérést kapott, hogy lehetőségeihez mérten segédkezzen a rendezvény lebonyolításában. A felkérésnek örömmel tettünk eleget, a terem elrendezésében, terítésben tálalásban vállaltunk szerepet.

Évek óta egyik legnépszerűbb közösségi rendezvényünknek számít a Röszi Kupa néven megrendezett futball-kupánk, melyet október 26-án, immár hetedik alkalommal rendeztünk meg. Évről-évre nagy várakozás előzi meg a tornát, megrendezésére idén is nagy igény mutatkozott. Végül öt csapat mérettette meg magát. Külön örömünkre szolgál, hogy a röszkei fiatalokon kívül idén is szerepeltek „vendég” csapatok, Szegedről 3 – röszkei fiatalokkal megerősített – csapat, valamint Ásotthalom fiataljai képviseltették magukat.

November 23-án harmadik alkalommal választhatták meg a röszkei fiatalok a Röszkei Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat 4 fős ifjúsági képviselő-testületét valamint az ifjúsági polgármestert. A választások kapcsán fontos megjegyezni, hogy azok az erőfeszítések, melyek arra irányultak, hogy a község fiataljainak érdeklődését felkeltsék az ifjúsági közösségi munka iránt, sikerrel jártak, hiszen az öt fős új testületben négyen most először vállalnak ilyen feladatot. Néhány héttel a választások előtt az IKSZT által megrendezett Szakmai és Ifjúsági Napon kiváló lehetőség nyílt a fiatalok érdeklődésének felkeltésére. Az Ifjúsági Önkormányzat által készített kisfilmek levetítése, és az ezt követő kötetlen beszélgetés kiváló alkalmat nyújtott a fiatalok bevonására.

A következő négy évben Kónya Viktória, Simon Leila, Ördög András és Vajas Zoltán ifjúsági képviselőként, Csóré Dávid pedig ifjúsági polgármesterként tevékenykedik. Külön örömünkre szolgál, hogy nem csak négy új ifjúsági képviselővel bővült az ifjúsági önkormányzat csapata, de kirajzolódni látszik egy olyan fiatalokból álló kör is, akik külső segítőként működnek közre az ifjúsági képviselő-testület mellett. Természetesen törekszünk rá, hogy az előző években főszerepet vállaló tagok és segítők is részt vállaljanak az ifjúsági munkából és továbbra is segítsék az új testület működését.

A megalakult ifjúsági képviselő-testület tagjai máris megkezdték munkájukat. A Falukarácsonyon ismét jótékonysági gyűjtésbe kezdünk a szegedi Tappancs Alapítvány kutyusainak. A gyűjtésre szánt gyertyák már elkészültek, s lázasan folynak a próbák is, hiszen idén is igyekszünk kivenni a részünket a települési karácsonyi ünnepség lebonyolításából.

Végezetül engedjék meg, hogy köszönetet mondjunk mindazoknak, akik az elmúlt egy évben a Röszkei Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat munkáját segítették, akik velünk együttműködtek, támogattak bennünket az elmúlt időszakban. Köszönetünket ezúton is szeretnénk kifejezni Röszke község Önkormányzatának, Borbásné Márki Márta polgármesterasszonynak, Kozma Zsófia képviselőhölgynek, a Petőfi Sándor Művelődési Ház valamint a Teleház minden dolgozójának és nem utolsó sorban annak a számos röszkei fiatalnak, felnőttnek, magánembernek és vállalkozónak, akik támogatására az idei évben is számíthattunk.

Röszke, 2012. december 10.

 

Makra Péter
Tóth Zoltán
volt ifjúsági polgármester

megbízott ifjúsági polgármester

 

Vissza az előző oldalra

 

Vissza az előző oldalra