Az Ifjúsági Önkormányzat tagjai  
Röszkei Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat weblapja E-mail: riok@roszkenet.hu

 


Dátum

Beszámoló 2009

Beszámoló a Röszkei Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat 2009. évi tevékenységéről

 

A Röszkei Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat a 2009. évben sem tétlenkedett, igen tartalmas év és sok-sok munka, élvezetes program áll mögöttünk.

Még a tavalyi év során, a Valahol Európában című produkció előadása során kaptunk meghívást Germánné Vastagh Györgyitől egy budapesti színházlátogatásra. Erre a látogatásra került sor január 23-án. Vendéglátónk jóvoltából a látogatás egész napos budapesti kirándulássá és maradandó élménnyé vált, hiszen az új Városháza épületének megtekintése után lehetőségünk nyílt a Budapesti Közgyűlés dísztermének birtokba vételére. Mondhatjuk, hogy birtokunkba vettük a termet, hiszen nem csak abba nyertünk betekintést, hogyan is működik a budapesti döntéshozás, hanem néhányunknak lehetősége volt még a főpolgármesteri székbe is beleülni. A fantasztikus ebéd után utunkat a Parlamentben, a Hősök terén és a Városligetben folytattuk, majd elérkezett a várva várt színi előadás is. A Kócsag című, fiatalokról szóló darab után kellemes beszélgetéssel zártuk a napot a darab rendezőjével. Ez a január 23-i nap igazán kellemes és hasznos volt, hiszen amellett, hogy rengeteg dolgot láttunk és tanultunk, ha lehet ezt mondani még közelebb hozta egymáshoz a csapat tagjait.
Január 30-án az ifjúsági önkormányzat Domaszéken vendégeskedett. Az est, amely természetesen lehetőséget biztosított arra is, hogy kapcsolataink a környékbeli ifjúsági önkormányzatokkal elmélyüljenek, egy másik, számunkra talán még fontosabb apropóval bírt. Január 30-án ugyanis átvettünk a Homokháti Kistérség Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzatának soros elnökségét a Domaszéki Ifjúsági Önkormányzattól.
Február 13-án az általános iskola 8. osztályos tanulói az Ifjúsági és Közösség Házban gyűltek össze arra a párkapcsolati tréningre, amit kifejezetten nekik, az ő igényeikhez mérten szerveztünk meg. Nem mondhatom, hogy egy délután alatt sikeres párkapcsolatban élő felnőttekké neveltünk bárkit is, de nem is ez volt a cél. A cél, hogy meglássák egymás és saját maguk igényeit, hogy gondolkozzanak mi az, amiben még előre kell lépniük, teljesült. A tréning előkészítésében és lebonyolításában szakértő segítségre találtunk Földi Ádám személyében.

Január végére nyerte el végleges formáját a www.riok.gportal.hu címen található honlapunk, melyet teljes egészében mi szerkesztünk és tartunk fent. A honlap elsősorban a kapcsolattartást szolgálja, s teszi ezt hatékonyan, hiszen a mai napig közel 2800 látogatást regisztráltunk.
Szintén februárban került sor a Valentin napi giccskiállításra, melynek célja elsősorban a humorosabbnál humorosabb Valentin napi ajándéktárgyak bemutatása és az volt a célja, hogy a giccskiállítással egybekötött alkotóházban minél több fiatal érezze jól magát. Az alkotóház amellett, hogy sok nevetésre adott lehetőséget, aktív, értelmes kikapcsolódást is nyújtott számos kisiskolás és tizenéves fiatalnak.
Február 28-án a Művelődési Ház farsangi bálján palotást táncolt az Ifjúsági Önkormányzat csapata. Ez a bál és az azt megelőző próbák remek alkalmat nyújtott arra, hogy megmutassuk azt, hogy a fiatalok ismét megmutathassák azt, hogy tudnak együtt, egymást segítve dolgozni azért, hogy mások jól érezzék magukat.
Március hónapban ismét egy nemes céllal próbáltunk jó példát mutatni. A Karitász-szal közösen gyűjtést szerveztünk a Szegedi Vakok Otthona lakói számára. A Húsvét közeledtével több délutánon át tartó tojásfestő maraton indult, mely során rengeteg díszes tojást festettünk. Az elkészült remekeket a boltokban, iskolában, óvodában, művelődési házban helyeztük el, így kérve a község lakóit, hogy segítsenek. A gyűjtés végül igen eredményes volt és az összegyűjtött pénzen vásárolt, valamint a Művelődési Ház által felajánlott filmeket és zenei Cd-ket áprilisban egy általunk, valamint Vastagh Judit és három tanítványa által adott rövid műsort követően adtuk át az otthon lakóinak, akik a lehető legnagyobb elismeréssel ajándékoztak meg minket: sok-sok mosollyal és derűtől sugárzó arccal.
Április 25-én a Művelődési Ház által szervezett sárkányeregetésen segédkeztünk. Ez a program nem csak sok fiatalnak, de sok családnak is örömet szerzett, hiszen az anyukák és apukák itt gyermekükkel közösen tölthettek el egy igazán kellemes és a szél ereje miatt néha igen kalandos délutánt.
            Május 8-án került sor a Homokháti Kistérség Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzatának soros elnökségének továbbadására a Bordányi Ifjúsági Önkormányzatnak a Művelődési Házban. Ezen a programon az összefogás és a közös munka fontosságának hangsúlyozása mellett arra szerettük volna felhívni a figyelmet, hogy bár a Homokhátság települései hasonlóak egymáshoz, mégis mindegyik más és más, mindegyik különleges az ott élők, így a fiatalok számára is. Ezért kértük arra a meghívott fiatalokat, hogy készítsenek egy 10 perces rövidfilmet a saját településük különlegességéről. Természetesen az elkészült alkotások osztatlan sikert arattak. A program apropójából készült el második, településbemutató rövidfilmünk, mely a Röszkei Kábeltelevízió műsorán is látható volt.
            Június 19-én Szentiván-éji tűzgyújtásra hívtuk a falu minden lakóját. Ezen az estén lehetőséget szerettünk volna teremteni a szórakozásra, az emberi kapcsolatok és a hagyományok ápolására. Tettük ezt sikerrel, hiszen több száz ember érezte jól magát ezen az estén. Fellépett a Vadrózsa néptánccsoport, a Nisha hastánccsoport, valamint egy fergeteges boszorkánytáncot láthattunk a 8. osztályos lányok valamint az Ifjúsági Önkormányzat hölgykoszorújának előadásában. Az este megrendezéséért elismerés illeti Kozma Zsófia ifjúsági referenst, aki időt és energiát nem sajnálva fáradhatatlanul dolgozott és szervezett azért, hogy ez az este a felhőtlen szórakozásé legyen.
            Júliusban kezdődtek meg az 56 csepp vér című musical színpadra állításának előkészületei. Ez a pályázatírást jelenti, egy olyan nyertes pályázat megírását, melynek szövegét Kozma Zsófia írta, költségvetését Molnárné Vér Ágnes állította össze.
            Augusztusban ismét eljött a Falunapok rendezvénysorozata, mely során az Ifjúsági Önkormányzat tagjai a VIP sátorban álltak derekasan helyt. Ismét részt vettünk a Nemzetközi Töltöttkáposzta-főző versenyen, mely során a két nyugdíjasklub sátra között megvalósult az oly sokszor célként kitűzött generációk közötti párbeszéd.
            Az augusztus hónap második fele, valamit a szeptember, október és november hónapok már az 56 csepp vér című musicalre való készüléssel és lázas próbákkal teltek, mely során közel harminc fiatal és magát fiatalnak valló felnőtt dolgozott azért, hogy november 28-án a közönség az 1956-os eseményekhez és a csapathoz méltó színdarabbal állhasson színpadra. Bízunk abban, hogy a próbafolyamat során egy olyan csapattá bővülünk, akik számíthatnak egymásra, egymás barátságára a jövőben is. Tesszük ezt azért is, mert sokakban megfogalmazódott ez a gondolat és számos új barátság kötettett meg az elmúlt hónapok alatt.
Decemberben idén sem maradhat el a karácsonyi gyűjtés. 56-os maszkjaikat árverezzük el, a befolyó összeg a Tappancsot támogatja.
            Köszönet illeti mindazokat, akik az elmúlt egy évben a Röszkei Gyermek- Ifjúsági Önkormányzat munkáját segítették, akik velünk együttműködtek az elmúlt egy évben. Köszönet illeti Röszke község Önkormányzatát, Borbásné Márki Márta polgármesterasszonyt, Kozma Zsófia ifjúsági referenst, Molnárné Vér Ágnest, Szekeresné Ábrahám Gyöngyit és a Petőfi Sándor Művelődési Ház minden dolgozóját és nem utolsó sorban azt a számos röszkei fiatalt, felnőttet, magánembert és  vállalkozót, akik támogatására mindig számíthattunk.

Vissza az előző oldalra