Az Ifjúsági Önkormányzat tagjai  
Röszkei Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat weblapja E-mail: riok@roszkenet.hu

 


Dátum

2010 beszámoló

Beszámoló a Röszkei Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat 2010. évi tevékenységéről

A Röszkei Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat 2010. évi tevékenységeinek sora színes képet mutat. Ismét elmondhatjuk, hogy sok munka, tartalmas év áll mögöttünk.


            2010. első hónapja és a február az 56 csepp vér című musical előadás próbáival telt. Örömmel vetettük bele magunkat a munkába, hiszen az volt a cél, hogy még tökéletesebbre csiszoljuk azt az előadást, amit 2009. november 28-án adtunk elő először, akkor a röszkei nézőseregnek. Februárban a mórahalmi Aranyszöm Rendezvényházba kaptunk meghívást, melyet természetesen szívesen fogadtunk, hiszen az már az első előadásra történő felkészülés során kiderült, hogy a sokszor hatalmas erőfeszítéseket igénylő próbafolyamat, a közös munka és az együttlét olyan élményekkel gazdagítják a szereplőket, melyek legalább olyan fontosak, mint az előadás sikere. Örömmel jelenthetjük, hogy a februári 27-i mórahalmi előadás sikeres volt, köszönhetően nem utolsó sorban azoknak a röszkeieknek, akik ismét megtiszteltek bennünket, második alkalommal is kíváncsiak voltak az előadásra, s akiknek bíztató pillantásai a színpadon állóknak igen sokat jelentettek.
            Az Ifjúsági Önkormányzat 2009. évi beszámolójában a következő sorok olvashatóak: "Bízunk abban, hogy a próbafolyamat során egy olyan csapattá bővülünk, akik számíthatnak egymásra, egymás barátságára a jövőben is. Tesszük ezt azért is, mert sokakban megfogalmazódott ez a gondolat és számos új barátság kötettett meg az elmúlt hónapok alatt". Joggal mondhatjuk, hogy az akkor reményként megfogalmazott szavak maradéktalanul valóra váltak. Mára az Ifjúsági Önkormányzat nem csupán 8-10 fiatalból áll, hanem egy olyan közel harminc fős társasággá vált, akik bizton számíthatnak egymásra, a másik támogatására, legyen szó közös munkáról vagy barátságról. Olyan baráti társasággá lett, amely bármikor kész együtt tenni azért, hogy faluja jobb és több legyen. Örömmel tapasztaltuk, hogy a novembertől februárig tartó közös munka után a szereplőgárda nem hullott szét és időről időre felmerül az igény közös programok szervezésére. Úgy véljük, hogy a próbák során nem csak baráti kapcsolataink bővültek, de jó alapot teremtettünk az Ifjúsági Önkormányzat jövőbeli munkájához is.
            Idén május 1-én az Ifjúsági Önkormányzat is részt vett a településen rendezett ünnepségen. A feladat nem volt egyszerű, hiszen arra vállalkoztunk, hogy kísérőrendezvényként kis ízelítőt adunk az Európai Unió néhány nemzetének kultúrájából. Tettük ezt mindenki számára érdekes, élvezhető formában. Az Ifjúsági Önkormányzat tagjai két fős csapatokba rendeződve vállalták azt, hogy megtöltenek egy-egy sátrat Franciaországról, Nagy-Britanniáról, Németországról és Olaszországról szóló információkkal, ezzel is segítve más kultúrák megismerését. A párok közösen dolgoztak, igen színes információkat kínálva a rendezvényre kilátogatóknak, köszönhetően a Magyarországon működő külföldi kulturális egyesületek, pl. a Goethe Institut által rendelkezésre bocsátott információs kiadványoknak, illetve azoknak a tablóknak, melyeket a fiatalok több napos munkával maguk készítettek el. A pavilonokba látogatók egy rövid kvíz megválaszolása után ajándék bögrét nyerhettek. Ezután a megfáradt látogatóknak lehetőségük nyílt betekintést nyerni az adott ország kulináris élvezeteibe, hiszen a fiatalok a saját maguk által készített sajttállal, salátakülönlegességekkel vagy éppen ízletes süteményekkel is várták a hozzájuk betérőket.
            Természetesen igyekeztünk ezúttal is kis műsorral színesíteni a programot. Először Hofi Géza és Koós János Macskaduettjét, majd Trunkó Barnabás egy rövid színpadi jelenetét adtuk elő.

 

            A pavilonok felállítására és berendezésére, a szükséges eszközök beszerzésére a Csongrád Megyei Önkormányzathoz benyújtott nyertes pályázat nyújtott finanszírozást, melyet Kozma Zsófia és Molnárné Vér Ágnes közösen írtak meg. Munkájukat ezúton is köszönjük.
            Júniusban az általános iskola 15 diákjával, valamint négy pedagógusával együtt az Ifjúsági Önkormányzat 7 fiatal tagját nagy megtiszteltetés érte, hiszen Röszke Község Önkormányzata valamint francia testvértelepülésünk jóvoltából egy hetet tölthettünk a csodálatos Franciaországban. A program célja elsősorban az volt, hogy megismerkedjünk a francia gyerekek iskolájával, az ottani oktatással, napirenddel, szokásokkal. A Franciaországban eltöltött egy hét páratlan élményekkel gazdagított bennünket. Nem csak azért, mert egy másik ország kultúrájával ismerkedhettünk meg. Amit Franciaországban kaptunk jóval több volt ennél: olyan kedves és barátságos fogadtatásban volt részünk, olyan szoros kapcsolatok alakultak ki a vendéglátó családokkal, melyekre előzetesen valószínűleg egyikünk sem gondolt. Köszönjük Röszke Község Önkormányzatának, hogy lehetővé tette számunkra, hogy egy ilyen, életre szóló élményben legyen részünk.
            A februári mórahalmi előadás után júliusban ismét arra vállalkoztunk, hogy falunk hírnevét más településen is igyekszünk öregbíteni. Felkérést kaptunk ugyanis Kerek Attillánétól, az Akropolisz Táncszínház koreográfus-vezetőjétől, hogy vegyünk részt a táncszínház szokásos éves gálaműsorán a szegedi városháza díszudvarában. Az előadásra július 15-én valamint 16-án került sor. Ismét népes röszkei szurkolótábor részvétele mellett 10 fiatal vett részt az előadásban, mely sikerrel zárult.
            Augusztusban ismét a Falunapok rendezvénysorozatán segédkeztünk. Az eddigiekkel ellentétben azonban idén nem csak a Röszkére érkező vendégek megvendégelésében segédkeztünk, hanem immár "hazai pályán" adtunk ízelítőt a júliusi városházi fellépés repertoárjából (melynek részletét októberben az Idősek Napján megrendezett programra ellátogatók is láthattak). Természetesen idén sem maradtunk ki a Nemzetközi Töltöttkáposzta-főző versenyből, hagyományos töltött káposztánk a zsűri különdíját is elnyerte.
Idén sem maradhatott el "külkapcsolataink" ápolása. Szeptember elején került sor a Homokháti Kistérség Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzatának soros elnökségének átvételére Domaszéken. November folyamán az ifjúsági önkormányzat két tagja két napos kapcsolatépítő céllal életre hívott tapasztalatcserén vett részt Bordányban, melyen nem csak a Homokháti Kistérség ifjúsági Önkormányzatainak képviselői, de számos, Csongrád megye határain túlról érkezett fiatal is részt vett. Ezek az események kiváló alkalmat teremtenek arra, hogy olyan kapcsolatokat építsünk, melyek a jövőben együttműködések, közös munka, összefogás alapjaivá válhatnak.
            December 10-én tartottuk az Ifjúsági Házban a RIÖK Csócsó- illetve Pókerbajnokságot. Mindkét rendezvény megszervezésére igen nagy igény mutatkozott, ezért is döntöttünk megvalósításuk mellett. Azt reméljük, ezáltal is közelebb kerülünk ahhoz a nem titkolt célunkhoz, hogy a fiataloknak kultúrált keretek között biztosítsunk értelmes kikapcsolódási lehetőséget, s idővel elérjük, hogy kialakuljon bennük az igény hasonló rendezvények megszervezésére.
            Úgy véljük, e téren jó irányba haladunk, hiszen nem kevés megkeresést kaptunk, hogy rendezzük meg idén is a már hagyománynak számító Röszi Kupa néven ismert futballbajnokságot. Szívesen tettünk eleget ennek a kérésnek, így 2010. december 17-én immáron negyedik alkalommal rendezzük meg a Röszi Kupát, s az igényeket szemlélve az eddigieknél is nagyobb számú nevezőre számítunk. A 17-i Röszi Kupa apropóját nem csak a karácsony adja, hanem az is, hogy a Röszi Kupára meghívást kapnak a Homokháti Kistérség Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzatának tagjai is. Az eredményhirdetés után kerül majd sor a Kistérség Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzatának soros elnökségének átadására is.
            Az egyik legkedvesebb előttünk álló feladat karitatív jellegű. Kozmáné Vastagh Judit önálló estje bevételét a rászoruló röszkei gyerekek karácsonyi ajándékainak megvásárlására ajánlotta fel. Az Ifjúsági Önkormányzat tagjai vállalták, hogy a megvásárolt játékokat ünnepi csomagolásba öltöztetik és személyesen adják át a rászoruló gyerekeknek.
            A 2009. és 2008. évhez hasonlóan az Ifjúsági Önkormányzat ismét műsorral kedveskedik a település lakóinak a megrendezendő Falukarácsonyon. Terveink szerint idén is sor kerül a már-már hagyományos gyertyaöntési akciónkra, melynek keretein belül gyűjtést rendezünk, s melynek "késztermékeit" ajándékba kapják az ügyünket adományaikkal támogatók.
            Jövő évi terveink között szerepel, hogy a Valahol Európában és az 56 csepp vér című előadások után ismét színpadra állítunk egy musicalt. A színdarab kiválasztása folyamatban van, a megfelelő pályázat kiírása után az előzőekhez hasonlóan ismét nagyobb Európai Uniós pályázati forrásra szeretnénk pályázni.
            Terveink között szerepel továbbá az is, hogy - lehetőség szerint szintén pályázati forrásból - ismét meglepetéssel készülünk a település május elsejei ünnepségére látogatóknak.
            Természetesen nem maradhatnak el az olyan rendezvényeink sem, mint a fent említett Röszi Kupa vagy a fiatalok által igen kedvelt csocsó- és pókerbajnokság, de amennyiben az idő engedi, megrendezésre kerül majd a Sárkányeregető családi nap és a Hóemberépítő verseny is. Tervezzük továbbá, hogy újra megrendezzük a nagy sikert aratott Szent Iván-éji programunkat is. 
            Munkánkba igyekszünk minél több fiatalt bevonni, a közösségi életben betöltött szerepüket a maximális mértékben növelni. A fiatalok aktív részvétele növelésének, az ifjúsági önkormányzat munkájába történő bevonásuk egyik lehetséges módja lehet a jövő év első felében kiírásra kerülő logo tervező bajnokság. Ennek keretein belül a fiataloknak kell megtervezniük a Röszkei Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat logoját.
            Örömmel nyugtázhatjuk, hogy a RIÖK honlapja hasznos médiumnak bizonyul. Lemérhető ez abból is, hogy míg tavaly decemberig 2800-szor kattintottak a riok.gprotal.hu weblapra, idén decemberben a honlapon elhelyezett számláló több mint 5600 látogatást jelez, amely lényeges növekedésnek tekinthető. Terveink szerint a honlapot a közeljövőben továbbfejlesztjük, arculatát átdolgozzuk, frissítjük. Tervezzük a honlapot népszerűsítő plakátok elhelyezését az iskolában, illetve a buszmegállókban. Ezen kívül a logo-pályázatot is a honlap segítségével bonyolítjuk majd le, remélve, hogy a webes felület ezáltal még nagyobb ismertségre és népszerűségre tesz szert.
            Ismét hatalmas köszönet illeti mindazokat, akik az elmúlt egy évben a Röszkei Gyermek- Ifjúsági Önkormányzat munkáját segítették, akik velünk együttműködtek, bennünket támogattak az elmúlt időszakban. Köszönetünket ezúton is szeretnénk kifejezni Röszke község Önkormányzatának, Borbásné Márki Márta polgármesterasszonynak, Kozma Zsófia képviselőhölgynek, Molnárné Vér Ágnes képviselőasszonynak, a Petőfi Sándor Művelődési Ház minden dolgozójának és nem utolsó sorban annak a számos röszkei fiatalnak, felnőttnek, magánembernek és vállalkozónak, akik támogatására mindig számíthattunk.

 

Makra Péter
Ifjúsági polgármester
Röszkei Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat

Vissza az előző oldalra