Az Ifjúsági Önkormányzat tagjai  
Röszkei Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat weblapja E-mail: riok@roszkenet.hu

 


Dátum

RIÖK 2011. évi beszámolója

Beszámoló a Röszkei Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat 2011. évi tevékenységéről

 

Az előző évekhez hasonlóan a 2011. év is számos feladatot, tartalmas rendezvényt és szép pillanatot hozott az ifjúsági önkormányzat tagjai és az őket segítő fiatalok és felnőttek számára.

Előző évi beszámolónk utolsó gondolatai az akkor még előttünk álló feladatokról szóltak. Mindig öröm számunkra, ha tevékenységünkkel jó ügyeket támogathatunk. A tavalyi év karácsonyán Kozmáné Vastagh Judit adott jótékonysági koncertet, melynek bevételéből vásárolt ajándékok 83 rászoruló röszkei gyermek karácsonyát tették szebbé. Az ifjúsági önkormányzat tagjai azt vállalták, hogy ünnepi csomagolásba öltöztetik a megvásárolt ajándékokat, majd a lázas munka végeztével azok kiszállításában is segédkeztek.

Január hónapban ismét együttműködésre nyílt lehetőség a Petőfi Sándor Művelődési Házzal, ezúttal a községi könyvtárban működő eMagyarország Pont kapcsán. Az eMagyarország Centrum „Kukacoskodj – Ne csak nézz, ügyintézz!” címmel pályázatot hirdetett a fiatalokat megszólító, az eMagyarország Pontokat népszerűsítő kampányfilmek elkészítésére. Rövid előkészületeket követően kezdtünk forgatásba, melynek eredménye egy olyan mű lett, melyre azóta is büszkék vagyunk. Kisfilmünk – melyet az eMagyarország Centrum hazai és nemzetközi konferenciáin is felhasznál – a pályázaton országos első helyezést nyert el. A művelődési házban működő eMagyarország Pont ezáltal egy modern számítógépes konfigurációval és egy digitalizáló táblával gazdagodott.

Februárban a Beretzk Péter Természetvédelmi Klub koordinálásával a település civil szervezetei és intézményei kezdtek közös munkába, melynek természetesen az ifjúsági önkormányzat is részese volt. A munkafolyamat végén a szervezeteket bemutató szórólapok készültek el. Igyekeztünk képekben és írásban is megjeleníteni az ifjúsági önkormányzat által képviselt értékeket, valamint legsikeresebb programjainkat. A program lezárásaként, május 12-én a civil szervezetek és intézmények bemutatkozó napot szerveztek, melyen vendégül látták a település lakosságát. Ebből az alkalomból készült el az ifjúsági önkormányzat elmúlt 7 évben végzett munkáját bemutató 10 darab, nagy méretű tabló, melyek kiállításra kerültek a rendezvényen. A jó hangulatú napot közös ebéd zárta, melynek feltálalásában az ifjúsági önkormányzat tagjai is segédkeztek.

Az idei évben is örömmel vettünk részt a település május 1-jei rendezvényének lebonyolításában, mely során az ifjúsági önkormányzat tagjai közös énekléssel járultak hozzá a rendezvény sikeréhez. A színpadi műsor zárultával – a művelődési ház és a családsegítő-szolgálat dolgozóival, valamint a MASZK tagjaival közösen – játékos vetélkedőre hívtuk a művelődési házba ellátogató kicsiket és nagyokat, melynek végén a gyermekekből és felnőttekből álló vegyes csapatok elfogyasztották azt a közel 120 hot-dogot, melyet az ifjúsági önkormányzat tagjai készítettek el.

Május második hétvégéjén kirándulást szerveztünk Zsombóra. A közösen eltöltött nap célja a csapatépítésen túl az volt, hogy ötleteket merítsünk egy, a jövőben megrendezendő előadás színpadra állításához. Minden évben nagy örömmel számolunk be arról, hogy az ifjúsági önkormányzat csapa egyre bővül, s az évek alatt kialakult közel harminc fős társaság nem csak együtt marad, de közösen tervezi jövőjét. Többször megfogalmazódott az igény, hogy a Valahol Európában és az 56 csepp vér színpadra állítása után, újabb színdarabot mutassunk be a településen. Mivel azonban ez a feladat nem csak emberi, hanem jelentős anyagi erőforrásokat is megkíván, olyan pályázati kiírásra várunk, melybe be tudjuk illeszteni a felkészülés és az előadás költségeit. Habár az idei évben ez nem sikerült, ez irányú terveinkről továbbra sem mondunk le, hiszen úgy véljük, egy ilyen volumenű előadás nem csak a fiataloknak, de település minden lakójának örömet szerez.

Bár a május és június hónap az ifjúsági önkormányzat több tagja számára államvizsgára, érettségi vizsgára és nyelvvizsgára történő felkészüléssel telt, ebben az időszakban is sikerült módot találni arra, hogy részt vállaljunk a település közösségi életéből. Június első hétvégéjén a Páduai Szent Antal Plébánia által szervezett ún. Pánröszkei Pikniken vettünk részt, mely során ügyességi játékokkal igyekeztünk örömet szerezni a templomkertbe kilátogató gyermekeknek és családjuknak.

Június 28-tól lehetőségünk volt viszonozni mindazt a vendégszeretet, melyben a tavalyi évben, franciaországi látogatásunk során részünk volt. Óriási örömünkre szolgált, hogy ismét találkozhattunk francia testvértelepülésünkről, Saint-Pierre de Trivisyből érkező barátainkkal, akikkel részt vettünk a számukra megszervezett kirándulásokon és programokon. Úgy véljük, a múlt évben valóban szoros barátságok szövődtek, melyek ez alatt a néhány nap alatt tovább mélyültek. Hisszük, hogy ezen barátságok által mindannyian többé válhatunk.

A július hónap már a Falunapokra történő felkészüléssel telt. Augusztus első hétvégéjén, településünk ünnepén, ugyanis az a megtiszteltetés ért bennünket, hogy palotás táncunkkal a mi nyithattuk meg a Falunapok színes programsorozatát. A Nemzetközi Töltöttkáposzta-főző verseny kísérőrendezvényeként első ízben rendeztük meg a „Főnek a főzők” névre keresztelt játékos ügyességi vetélkedőt, melynek előkészítése és lebonyolítása teljes egészében az ifjúsági önkormányzat feladata volt. A kiváló hangulatú versengésen 9 csapat mérette meg magát, s mivel a visszajelzések abszolút pozitívnak bizonyultak, a jövő évben is tervezzük a vetélkedő megszervezését.

Szeptemberben ismét „külkapcsolataink” ápolásáé volt a főszerep, hiszen szeptember 23-án vendégül láthattuk a Homokháti Kistérség Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzatának tagszervezeteit. A találkozó apropóját az adta, hogy a Röszkei Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat ezen a napon adta át a kistérség ifjúsági önkormányzatának soros elnöki tisztét a bordányi fiataloknak. Az elnökségi átadót követő vendéglátás és az ezt követő pókerverseny remek alkalmat adott arra, hogy a megjelent ifjúsági képviselők megbeszéljék a HKGYIFÖ előtt álló feladatokat, az együttműködés magasabb szintre emelésének lehetőségeit. Mivel az egyes településeken gyakran változik az ifjúsági önkormányzatok összetétele, ez a délután lehetőséget nyújtott a kapcsolatépítésre is.

Ezzel kapcsolatban el kell mondanunk, hogy a Röszkei Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat szinte kivételes helyzetben van a kistérség többi ifjúsági önkormányzatához képest. Az a tény, hogy van olyan település, ahol a néhány éve megalakult ifjúsági önkormányzat már egyáltalán nem működik, illetve, hogy több településen csak csekély számú fiatal érzi fontosnak, hogy részt vállaljon az ifjúsági önkormányzat munkájából, jól példázza miért is lehetünk büszkék arra, hogy Röszkén a fiatalok szép számban vesznek részt a RIÖK munkájában.

November 11-én egyik legsikeresebb rendezvényünk került megszervezésre, immár hatodik alkalommal a Sportcsarnokban. A VI. Röszi Kupa – az előző évekhez hasonlóan – ismét nagy számban mozgatta meg a sportolni szerető fiatalokat. Külön örömünkre szolgált, hogy a két röszkei csapaton túl, Szegedről, Sándorfalváról, Ásotthalomról, de még Magyarkanizsáról is neveztek csapatok. Erre az alkalomra az RIÖK csapatában játszó fiatalok egységes mez készíttetése mellett döntöttek, mely költségeinek egy részét az ifjúsági önkormányzat fedezte. Talán az egységes arculatnak is köszönhetően a RIÖK csapata a harmadik helyen zárta a tornát. A kivételesen jó hangulatú délutánt baráti beszélgetés zárta, melyet még élvezetesebbé tett az általunk megrendelt nagy mennyiségű pizza is. Elmondható, hogy minden alkalommal nagy igény mutatkozik a fiatalok részéről a Röszi Kupa megrendezésére, így bizonyosra vehető, hogy a torna a jövő év őszén is megrendezésre kerül.

Az idei évben is folytatódik az a kezdeményezés, amelyet Kozmáné Vastagh Judit és Kozma Zsófia hívott éltre a tavalyi év karácsonyán. Idén azonban már nem csak a rászoruló gyermekek ajándékainak becsomagolásában és kiszállításában segédkezünk, hanem a jótékonysági koncerten is fellépünk. Mivel fontosnak tartjuk, hogy a lehető legnagyobb részt vállaljunk a karitatív kezdeményezések megvalósításából, így különös örömünkre szolgál, hogy munkánkkal hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a röszkei gyerekek karácsonya szebb legyen.

Nagy örömmel tájékoztatjuk a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy – köszönhetően a Röszkei Kábeltévé Kft és Ördögh Tibor támogatásának – december első felére elnyerte végleges formáját az ifjúsági önkormányzat új, teljes mértékben saját készítésű és üzemeltetésű honlapja a www.riok.roszkenet.hu címen. A webes felület elkészítését Tóth Zoltán ifjúsági képviselő vállalta, áldozatos munkája nélkül nem készülhetett volna el az új honlap, mely a már jelenleg is tartó tesztüzem után, terveink szerint a hónap közepétől mindenki számára elérhetővé válik.

Ezzel egy időben a RIÖK pályázatot ír ki logojának megtervezésére. A pályázaton minden 10 és 25 év közötti röszkei fiatal részt vehet. A pályázati kiírás az interneten lesz elérhető, mellyel nem titkolt célunk, hogy megismertessük a fiatalokat új weboldalunkkal. Mivel a pályázat fődíja egy digitális fényképezőgép, úgy véljük, a fiatalok rövid időn belül nagy számban látogatnak majd a honlapra. A logo pályázat kiírásával nem csak azt szeretnénk elérni, hogy új honlapunkat minél több fiatal látogassa meg, de reményeink szerint olyan logok is készülnek majd, melyek kifejezik az ifjúsági önkormányzat által képviselt célokat és értékeket, melyekben megjelenik a fiatalos lendület és a közösségi összetartozás témája. Terveink szerint a pályázat január 31-én zárul majd, ezután szeretnénk kiállítás keretében bemutatni az elkészült pályaműveket.

Végezetül engedjék meg, hogy köszönetet mondjunk mindazoknak, akik az elmúlt egy évben a Röszkei Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat munkáját segítették, akik velünk együttműködtek, támogattak bennünket az elmúlt időszakban. Köszönetünket ezúton is szeretnénk kifejezni Röszke község Önkormányzatának, Borbásné Márki Márta polgármesterasszonynak, Kozma Zsófia képviselőhölgynek, Molnárné Vér Ágnes képviselőasszonynak, a Petőfi Sándor Művelődési Ház valamint a Teleház minden dolgozójának és nem utolsó sorban annak a számos röszkei fiatalnak, felnőttnek, magánembernek és vállalkozónak, akik támogatására az idei évben is számíthattunk.

 

Röszke, 2011. december 8.

Makra Péter
Ifjúsági polgármester

Vissza az előző oldalra